sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Secolul XXI-lume unipolara....multipolara


Sfarsitul comunismului in Europa si URSS si a sistemului bipolaritatii bazat pe competitia Est-Vest, U.R.S.S-S.U.A., pierderea statutului de superputere a U.R.S.S a dus la transformarea lumii intr-o lume unipolara cu o singura putere S.U.A numita nu de putine ori ''jandarmul mondial". Analistii politici americani cred ca tara lor va avea acest statut timp de o generatie (20-25 de ani). Pe parcursul acestor discutii a intervenit criza financiara care micsoreaza si mai mult acest termen. Analistii economici cred ca suprematia economica a S.U.A care dureaza de la inceputul secolului al-XX-lea va inceta in jurul anului 2020.
In privinta viitorului au fost propuse mai multe modele:
-bipolar , S.U.A si Rusia, ultima dispune de intindere, resurse, membru al Consilului de Securitate, beneficii care ii permit o revenire ca superputere;
- tripolar, S.U.A, Rusia si China, ultima avand atat atuurile Rusiei cat si un dinamism economic iesit din comun. In anul 2008 , China a reusit sa devina a treia economie a lumii, devansand Germania, se estimeaza ca in 2009 va intrece si Japonia iar intre 2010-2020 va inlocui S.U.A devenind tara cu cel mai mare popor si cea mai performata economie.
Referitor la ascensiunea Chinei a aparut in Romania cartea '' Cand China va invinge" scrisa de Stephane Marchand care incearca sa demonstreze ca acest stat se pregateste sa devina si o superputere miltara prin achizitiile de arme si tehnologie militara importate din Rusia si odata apogeul inarmarii atins va schimba echilibrul de forte in Asia si in final in toata planeta. Prin crestere economica si succesul organizarii olimpiadei de la Beijing anul 2008 si poate fi considerat inceputul suprematiei chineze.
Personal modelul tripolaritatii mi se pare cel mai viabil desi depinde si de Rusia , de modul cum va sti sa gestioneze resursele, relatiile diplomatice, si in final sa isi dezvolte economia.
-modelul pentapolar: (S.U.A, Rusia , China) la care se adauga Germania si Japonia, tari foarte dezvoltate economic dar cu deficit militar;
-modelul cu mai multi actori care cuprinde in functie de resurse pe langa tarile enumerate si : Brazilia, India, Indonezia, Arabia Saudita.
Un alt model este cel in care jocurile regionale vor avea un rol important:
-primul model il constituie blocul S.U.A.-Rusia- Uniunea Europeana cu rol dominant in lume
-al doilea model -NAFTA cu pionul S.U.A-Uniunea Europeana (cu axa Germania-Franta-Marea Britanie) si Asia pacific (cu actorii Japonia, Coreea de Sud, China, Australia, Indonezia).
Acest ultim model este mai previzibil datorita translatarii sferei de interes mondial dinspre zona Atlanticului care a dominat timp de cinci secole spre zona Asia-Pacific cea mai dinamica din punct de vedere economic si nu numai.