duminică, 25 ianuarie 2009

Criza economica din Romania si...... Petru cel Mare


Subiectul crizei economice a cuprins toata mass-media. Pentru toti a devenit evident ca fenomenul se face simtit si in Romania. Este suficient sa ne amintim nivelul de trai din anii trecuti si puterea noastra de cumparare din 2007, de exemplu. Diferitii experti in economie au scris ca a doua criza a acestui an, criza gazului rusesc va inrautati si mai mult situatia financiara a Romaniei prin cresterea preturilor. In timpul acestei crize, presedintele Traian Basescu l-a sunat pe adevaratul conducator al Federatiei Ruse, premierul , Vladimir Putin. Premier, care in 2008 l-a desemnat ca succesor pe Medvedev si a promis ca isi va pastra influenta asupra vietii politice. Vladimir Putin a avut mereu o mare adimiratie pentru tarul Petru cel Mare. In 1991 atunci cand in cabinetele din Sankt Petersburg in birourile functionarilor atarnau portretele lui Eltan care le inlocuisera pe cele ale lui Lenin si Kirov, Putin si-a comandat portretul lui Petru. I s-au adus doua portrete, un portret romantic, reprezentandu-l pe tanarul Petru, cu carlionti, avantat pe timpurile marii ambasade, al doilea pe care Putin l-a si ales, era o gravura, unul din ultimele portrete ale lui Petru I.
Portretul din acei ani, in care lui Petru ii reuseau cel mai bine reformele. Tocmai atunci, dupa incheiera nefericitului mars prusac si a razboiului nordului, Petru a pus bazele Imperiului Rus.
Convorbirea dintre Traian Basescu si Vladimir Putin a ramas secreta. Ramane insa cunoscuta pentru toata lumea nostalgia lui Putin dupa U.R.S.S. si dupa influenta acesteia in Sud- Estul Europei. Prin gesturile sale Rusia a tinut sa demonstreze ca mai are ceva de spus in aceasta zona. Sau cum ar fi spus Petru cel Mare in Testament :
VIII." A se intinde neincetat catre Nord pe marginea Marii Baltice si catre Sud pe marginea Marii Negre.
IX. A se apropia cat s-ar putea mai mult de Constantinopol si de India, ca acel ca va stapani acolo va fi cel adevarat stapanitor al Lumii.
Deci trebuie a deschide necurmat razboaie, cand cu Turcia, cand cu Persia, a face arsenale pe Marea Neagra pentru a lucra la corabii.
A pune cate putina stapanire pe aceasta mare cum si pe Marea Baltica, acestea fiind doua pozitii trebuitoare la izbanda intreprinderii noastre."