miercuri, 9 decembrie 2009
De ce a pierdut Mircea Geoana?
Intrebarea aceasta a fost discutata mai putin umbrita fiind de scandalul alegerilor fraudate. Multi dintre votanti au tinut seama de legaturile P.S.D. cu oligarhii Vantu, Patriciu, Voiculescu. Raspunsul lui Geoana la intrebarea privind influenta lui Vantu:,,M-am lecuit" la costat mai multe voturi.
Ce a mai pierdut Geoana? dupa multe pareri a pierdut dezbaterea cu Traian Basescu. Persoane indecise s-au indreptat catre Train Basescu. Nu am vazut toata dezbaterea. Geoana insa a parut nesigur dand impresia ca nu prea stie ce trebuie sa faca. Mai mult decat asta in clipa in care Turcescu l-a pus sa jure ca nu va acorda privilegii oligarhilor daca va ajunge presedinte, Geoana a parut ca minte. Ochii, fata, mana nu erau in concordanta cu ceea ce spunea. Miscarea mainii trada nervozitate. Nesinceritate.
Geoana a fost perceput de electoratul cunoscator al politicii si al naturii umane drept o persoana diplomata, un functionar deoesebit dar si ca un om slab, foarte rau si nesincer.
marți, 17 noiembrie 2009
Crin a castigat confruntarea cu Traian Basescu
Crin Antonescu a castigat confruntarea de sambata, 14 noiembrie 2009Ironia muscatoare a inlocuit atacurile violente. Singura crestere a tensiunii a fost generata de discutia privind imaginea femeii in societatea romaneasca. Diverse sondaje indica si faptul ca Antonescu a urcat pe locul doi. Asa ca dorinta lui Traian Basescu de a-l avea ca rival in turul doi pe Crin Antonescu s-ar putea indeplini. << Ai grija ce iti doresti ca ti se poate indeplini.'' Un rival care se dovedeste dificil de invins pentru Traian Basescu.
joi, 12 noiembrie 2009
MaestruL Dinica
luni, 2 noiembrie 2009
Ucraina cere ajutor de urgenta vecinilor si aliatilor
miercuri, 21 octombrie 2009
Indagra Farm
Saptamana trecuta a fost editia pe anul 2009 a Indagra Farm. La editia aceasta aveam prilejul sa privesc participantii cu ochii unui cunoscator (daca nu e prea mult spus) . Le multumesc pe aceasta cale colegilor mei de la firma Semperflorens cu care am avut onoarea sa lucrez si care nu m-au uitat invitandu-ma la targ. Ce mi-a placut cel mai mult in acest targ? Mi-au placut foarte multe. De la concursul organizat de reprezentantii Magazinului Agricol la grija crescatorilor de pasari fata de frumoasele inaripate.
marți, 13 octombrie 2009
marți, 15 septembrie 2009
Patrick Swayze-printre ingeri
Seara trecuta ascultam , la fel cum faceau o mare parte din romani discursul presedintelui Basescu. Din stirile din partea de jos a ecranului am aflat ca Patrick Swayze a decedat.
L-am urmarit pe actor in cateva filme. Dirty Dancing imi va ramane mereu in minte.
Patrick Swayze a fost mai mult decat orice un luptator. A luptat cu o forma agresiva de cancer pana in ultimele clipe ale vietii continuand filmarile si incercand chimioterapia experimentala.
Din pacate insa ieri lupta sa cu necrutatoarea boala a luat sfarsit.
luni, 17 august 2009
Sfanta Maria
luni, 10 august 2009
Cugetari despre toleranta
In memoriam
Mi-ar placea sa le scriu si acum dar nu mai pot strabate distanta care strabate conditia umana.''
In memoria bunicului meu, decedat pe 10 august 2007.
duminică, 2 august 2009
Colegii toxici
Scurta prezentare si solutii propuse
Colegii toxici nu doar ii streseaza pe ceilalti, ci chiar, prin actiunile lor, scad profitabilitatea firmei (prin cresterea unor costuri sau prin diminuarea unor oportunitati de venit). De asemenea pe termen mediu / lung organizatia va intampina dificultati in a atrage si retine cei mai buni oameni. O organizatie / un manager trebuie sa actioneze rapid pentru a preintampina efectele negative.
Un angajat toxic poate fi definit ca o persoana care "trateaza in mod repetat o alta persoana de o maniera necorespunzatoare, utilizand in general un mix de umilire, intimidare, sabotare a performantei" (conform definitiei Workplace Bullying Institute din SUA).
Angajatii "toxici" pot fi subalterni (ca in exemplul de mai sus) dar pot fi si colegi de firma sau sefi. Ceea ce este comun este ca acestia de obicei au o pozitie de putere fata de cel pe care il hartuie / tachineaza. Puterea poate fi una formala sau poate fi data de alte aspecte precum:
- sunt persoane care cunosc persoane "sus-puse" si pot utiliza astfel de parghii in scopuri de constrangere sau de recompensare a celui pe care il hartuie
- sunt persoane care sunt foarte vechi in organizatie si au "monopol" asupra unor informatii (know-how)
- sunt persoane de a caror "buna" cooperare depinde atingerea anumitor targete (ex in vanzari) sau evitarea unor probleme importante (ex: departamentul juridic)
- sunt persoane care sunt lideri informali pentru anumite "grupuri" cu influenta in organizatie etc.
Manifestarea unui angajat "toxic" fata de un alt coleg (inclusiv sef/subaltern) poate lua mai multe forme, de la cele mai subtile (si uneori dificil de observat / urmarit) la cele mai brutale (si vizibile in organizatie).
In continuare sunt prezentate cateva exemple / variante (fara a fi ordonate dupa un criteriu anume):
a. comportament insultator / nepoliticos / umilitor
b. invadarea teritoriului personal (ex: mutarea a diverse obiecte personale de pe biroul cuiva)
c. amenintari si intimidari (directe sau indirecte, verbale sau non-verbale)
d. glume sarcastice sau deplasate (verbal, non-verbal, pe email etc)
e. tratarea cuiva ca si cum ar fi invizibil
f. diseminarea de informatii defaimatoare / umilitoare la adresa cuiva (barfa, etc)
g. utilizarea de elemente non-verbale: gesturi nepotrivite, fluieraturi, zgomote deplasate, intimidare prin apropiere fizica exagerata, aruncarea unor obiecte (ex: dosare) etc
h. manipularea (intentionata) a anumitor conditii de lucru:
- furnizarea de informatii inexacte / incorecte / incomplete cu scopul de a induce in eroare pentru o anumita decizie
- excluderea (directa / indirecta) de la a participa la un set de sedinte critice (pentru activitatea / rezultatele persoanei hartuite)
- formularea unor cereri de activitati / proiecte nerezonabile (ca deadline, ca si continut, ca si mod de lucru)
- critica dura (neconstructiva) a unor actiuni / rezultate
In general un angajat "toxic" foloseste un mix din metodele de mai sus, dar isi adapteaza modalitatea de actiune tinand cont de un set de elemente, astfel alegand:
- actiunile care streseaza cel mai tare persoana hartuita
- actiunile care sunt in linie cu modul sau general de comportament (ex: cu faptul ca este o fire mai glumeata sau mai directa etc)
- actiunile care par corelate cu "grija" fata de valorile organizatiei sau obiectivele / tintele acesteia, caci in multe cazuri angajatul "toxic" pozeaza intr-o ipostaza de erou organizational (ex: pentru anumite actiuni de hartuire se pot folosi pretexte gen "la noi nu se intarzie la sedinte", "la noi nu sunt acceptate decat rezultatele excelente", etc)
Actiunile angajatilor "toxici" au set de efecte negative importante / majore asupra "victimelor" lor, precum:
- scaderea concentrarii
- scaderea satisfactiei muncii
- reducerea energiei si a motivarii (inclusive a celei intrinseci)
- diminuarea drastica a oportunitatilor de colaborare / lucru in echipa
- chiar probleme de sanatate fizica sau psihica.
Efectele negative se extind si asupra victimelor "colaterale", adica alti colegi de birou care asista direct/indirect la activitatea de hartuire a anagajatilor "toxici".
Costurile pe care trebuie sa le suporte companiile care au (sau tolereaza) angajati "toxici" sunt semnificative si pot fi estimate prin calcularea costurilor asociate si/sau oportunitatilor pierdute pentru activitati / elemente de tipul urmator:
- angajati demotivati si fara energie
- angajati distrasi de la activitatile / proiectele curente
- angajati tensionati si preocupati de cum ar trebui sa reactioneze sau cum sa se protejeze de hartuire
- absenteism si concedii medicale (mai mari decat media)
- fluctuatie de personal (mai mare decat cea dorita / previzonata) si inlocuirea acestora
- timp petrecut de manageri pentru a rezolva / aplana anumite situatii "nepotrivite", pentru a calma si a disciplina angajatii "toxici", dar si pentru a discuta cu victimele hartuirii sau cu spectatorii acestui process (care pot fi inclusiv clienti, furnizori, parteneri etc)
- timp organizational pentru mutarea si integrarea unui angajat "toxic" in alt departament (unde este speranta ca se va integra mai bine)
Aceste paragrafe au fost preluate din articolul: Colegii toxici-un factor negativ in organizatie-partea I , scris de Adrian Bucica, Bizcafe, 31 august 2007.
Am publicat aceste paragrafe pentru persoanele care imi vizualizeaza blogul si se afla in situatia de a colabora cu un sef sau colegi dificili. Din experienta mea profesionala nu cred in schimbarile managerilor sau ale colegilor dificili.
sâmbătă, 4 iulie 2009
Despre iertare,
Despre iertare s-au scris si se vor scrie foarte multe.
Carti de religie, psihologie s.a.
Toti am fost raniti de cuvinte, fapte, un comportamente.
Si fiecare am simtit nevoia de a riposta, a raspunde cu aceeasi moneda.
Razbunarea ar putea sa ne aduca alinare.....Si aici intervine dilema razbunarii sau iertarii.
Eu pledez pentru uitare si iertare.
Uitare pentru a nu ramane suspendat in amintiri, in aceeasi situatie.
De obicei se uita ca prima victima a razbunarii este tot persoana ranita.
,, Daca un om rau ti-a facut o nedreptate iarta-l ca sa nu deveniti doi oameni rai'' ar putea fi inca un argument in favoarea iertarii.
sâmbătă, 27 iunie 2009
A murit regele
Ieri dimineata am aflat ca a murit Michael Jackson.
Prima data cand am auzit muzica lui eram un copil. L-am prins pe Michael la inceputul anilor '90, perioada sa de apogeu. Michael a fost un artist complet, compunea, canta, dansa.
A creat un stil .
Fara indoiala a fost un geniu.
Dar din nefericire a avut si multe probleme in viata:
de la absenta copilariei, mai tarziu va ace o obsesie in a-si petece timpul alaturi de copii, frustrarea de a fi negru, ceea ce l-a determinat sa isi schimbe mereu infatisarea, scandalurile prvind acuzatiile de pedofilie care i-au fost aduse.
Undeva, acum cred ca si-a gasit linistea!
Dumnezeu sa-l odihneasca!
sâmbătă, 6 iunie 2009
Teama, frica, fobii
Teama, frica este cel mai uman sentiment... dupa unele pareri. Care dintre noi nu a simitit niciodata teama? In fata unei situatii, a unei persoane de care depinde un pic din noi?
Uneori insa frica ne paralizeaza simturile.
Exista unele lucuri de care ne temem de fiecare data cand intram in contact cu ele.
Fobii pe care le avem.
Cele mai intalnite: intuneric, furtuna, serpii, caini, painjeni.
Cred....
luni, 27 aprilie 2009
sâmbătă, 25 aprilie 2009
Cutremurul de sambata seara
Sambata seara imi faceam de lucru prin casa. Am observat ca plantele, geamul si calculatorul incep sa se miste...ma gandesc iar se intampla lucruri ciudate in casa...
Mai traziu am aflat ca a fost cutremur.
duminică, 19 aprilie 2009
Simfonia Lalelelor Pitesti 2009
Spre deosebire de colegii mei din blogosfera....nu am avut timp sa fac poze poate si pentru ca am fost printre cei ''cu treaba", printre cei cateva sute de expozanti.
Mi-a placut orasul, se vede ca s-a investit mult si oamenii, au aceea buna crestere a persoanelor din provincie.
Organizarea a fost ireprosabila, de la inceput cu fanfara ...delegatia oficiala.... pana la focurile de artificii.
Si o picanterie: am nimerit intre grupurile de ''indieni" care vreme de trei zile ne-au "incantat ''
auzul.
Fiind profesoara de istorie ca meserie am fost interesata la inceput de muzica, dans si obiectele lor.
Dar dupa mai multe ore interesul disparuse....
duminică, 22 martie 2009
Ion Dolanescu
sâmbătă, 14 martie 2009
Intamplarea de la metrou
Cobor din metrou si incerc sa fac corespondenta.
Cand urc pe scari observ ca foarte multa lume s-a adunat agitata pe ambele peroane si in partea de sus.
M-am gandit ca cineva s-a aruncat sau vrea sa se arunce in fata trenului.
Toti erau agitati, unii vorbeau la telefon.
Cand mecanicul a pornit locomotiva mai multe doamne au inceput sa tipe.
Apoi am auzit un glas: a scapat!
Un caine pitic maron mergea fericit si dadea din coada pe dalele de la metrou!
vineri, 6 martie 2009
Legea compensarii
luni, 23 februarie 2009
Strania poveste a lui Benjamin Button
Asa pentru relaxare si din curiozitate ....Strania poveste a lui Benajim Button parea un film care iesea din tipar. Si obtinuse 13 nomilazari la Oscar.
Una peste alta filmul are cateva idei deosebite: durerea parintilor care isi pierd copiii in razboi , nefericirea (de la inceput) a lui Benjamin care se naste batran.
Pentru mine povestea de dragoste din film este o iubire perfecta. Presupune daruire si devotament si atunci cand personajele se imbolnavesc, imbatranesc sau intineresc....
Asa ca recomand acest film!
miercuri, 4 februarie 2009
Calatoria mea cu metroul
marți, 3 februarie 2009
Insula Serpilor
Rezumat de stiri: Curtea a recunoscut ca Insula Serpilor este o stanca si nu o insula ; asa cum a sustinut Romania.
-Romania a castigat cam 80% din presupusele rezerve de petrol si gaze naturale, fapt ce ne-ar asigura independenta energetica pentru 20 de ani!
Marturii despre Insula Serpilor
luni, 2 februarie 2009
Omagiu Conducatorului Iubit....schita a cultului personalitatii in Romania
sâmbătă, 31 ianuarie 2009
Despre meseria de profesor
Subiectul-bugetul de stat si impartirea banilor pentru diferite domenii. Din toate discutiile cel mai mult m-a interesat bugetul pentru educatie si implicit majorarile de salarii promise in campania electorala si aprobate prin lege. Ca fost profesor am fost mereu alaturi de fostii mei colegi in disputa legata de maririle de salarii: daca merita sau nu maririle promise. Rupta de acest mediu, pastrand legatura doar cu cateva colege nu stiu reactia profesorilor la discutiile care au avut loc saptamana trecuta.
Uneori in drumurile mele ma intalnesc cu fostii mei elevi care ma striga: ''Doamna! Doamna!"si imi povestesc despre viata lor de acum. Aceste simple intalniri imi aduc foarte multe bucurii.
Secolul XXI-lume unipolara....multipolara
duminică, 25 ianuarie 2009
Criza economica din Romania si...... Petru cel Mare
vineri, 16 ianuarie 2009
Nostalgie
Nostalgia e un sentiment ciudat care imi da fiorii. Fiecare dintre noi este cuprins cateodata de nostalgie....Parca intamplarile trecute traiesc inca in viitorul nostru. Sau poate nostalgia este cea care ne poate scoate din prezent. Preferam sa ne amintim de trecutul care ni se pare luminos decat sa traim in prezent. Sau poate ca firea mea este cea care isi aduce aminte doar de momentele frumoase.
luni, 5 ianuarie 2009
Controlul natalitatii in timpul regimului comunist
Ana Blandiana a publicat in 1984 u n poem in care critica strategiile aplicate de regim in domeniul politicii demografice:Cruciada copiilor
,,Un intreg popor
Nenascut inca,
Dar condamnat la nastere
Incolonat inainte de nastere
Foetus langa foetus
Un intreg popor
Care nu vede, n-aude, nu intelege
Dar inainteaza
Prin trupuri zvarcolite de femei,
Prin sange de mame
Neintrebate.''
In cei 23 de ani cat a fost in vigoare legea impotriva avorturilor a provocat moartea unui numar de peste 10000 de femei.
Numarul de decese printre femeile Romaniei prin aplicarea legii impotriva avorturilor este cea mai puternica acuzatie de lipsa de umanism care poate fi adusa regimului Ceausescu.
joi, 1 ianuarie 2009
Revelion in Piata Revolutiei
Deoarece vroiam sa o vedem pe Loredana am plecat in Piata Revolutiei.Am ajuns in jurul orei 11.30. si tot la un concert Voltaj! Cred ca gerul m-a facut sa dansez in ritm cu prietenii mei. Cu 10 minute inainte de sfarsitul anului ne-am retras langa un colt al cladirii Bibliotecii Centrale pregatindu-ne sa vedem artificiile. Nu am crezut niciodata ca te poti simti atat de bine in Piata numarand impreuna cu alti oameni minutele , ciocnind pahare de sampanie si urmarind artificiile.Focurile de artificii care in acest an au fost speciale! si fac aceasta apreciere vazand multe concerte. Concertul Loredanei acompaniata de trupa Agurida a facut toata lumea sa danseze. Loredana are un talent in a alterna melodiile: cantecele de pe coloana sonora a filmelor Inima de Tigan si Regina cu sarbe oltenesti si cantece moldovenesti.
Intr-un cuvant o petrecere nemaipomenita!