Pe 26 s-ar fi implinit 91 de ani de la nasterea lui Nicolae Ceausescu. Prilej folosit de mass-media pentru a prezenta "evocari" din Epoca de Aur si pentru nostalgicii comunismului de a merge la mormantul din Ghencea.
Dar cum scopul acestui material nu este de a face o analiza a regimului Ceausescu nu voi intra in detalii. Cred ca sugestiva pentru megalomania sa este imaginea presedintelui cu sceptru. Izvoarele cultului personalitatii sunt insa mult mai adanci. Primul regim autoritar din Romania secolului al XX-lea a fost cel al lui Carol al II-lea. Constitutia lui Carol al II-lea vorbea despre obligatiile cetatenilor nu despre drepturile lor, se introducea delictul politic sub amenintarea pedepsei cu moartea, principiul separarii puterilor in stat era abolit, regele atrbuindu-si puterea executiva si legislativa; partidele istorice au fost desfiintate si s-a format Frontul Renasterii Nationale care a numarat in 1939, 3.5 milioane de membri. Ca o paralela si P.C.R avea in anii 80 aproximativ 4 milioane de membri. Chiar daca regimul lui Carol al II-lea a avut mai degraba caracteristic un misionarism monarhic doritor de pace interna si armonie sociala el a pus bazele cultului personalitatii in Romania. Acest inceput a fost continuat de Horia Sima si Ion Antonescu. Horia Sima este prezentat in presa vremii drept ''ales al Domnului....cel fixat in veac pentru a lua in maini destinul nostru si al repune in istorie''. Un asemenea cult il intrecea pe al lui Ion Antonescu, care chiar daca s-a autointitulat Conducator si vorbea despre el la persoana a treiainu s-a considerat decat un soldat in slujba tarii sale. Elemente de la legionari dar si de la Ion Antonescu vor fi preluate de comunisti pentru a le spori legitimitatea. Acesta este insa subiectului unui articol viitor.
Anul 1938 a intrerupt cursul democratiei romanesti, care asa imperfecta cum a fost din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza nu a derapat in autoritarism. Din 1938, fiecare nou regim politic s-a impus printr-o lovitura de stat: in 1938 Carol; in 1940 Antonescu;in 1944 regele Mihai,in 1947 Partidul Comunist.
Fiecare nou regim si-a justificat venirea prin pacatele Romaniei vechi si a promis sa le indrepte dar fiecare dintre aceste regimuri succesive a introdus institutii si mai autoritare pana ce cu ultimul venit, autoritarismul a atins pragul totalitarismului.