miercuri, 31 august 2011

Cultura poltica a superputerilor

Coalitia condusa de America accepa, in general, ca pozitive, multe din trasaturile culturii politice si sociale americane. Cei mai importanti doi aliati ai Americii, de la extremele vestice si estice ale Eurasiei, Germania si Japonia, s-au insanatosit economic in contextul unei admiratii aproape nelimitate pentru tot ce este american. Foarte multi considerau ca America reprezinta viitorul, ca este o societate demna de admiratie si care merita sa fie imitata.
In schimb, Rusia era dispretuita din punct de vedere cultural de catre majoritatea "vasalilor" sai din Europa Centrala si inca si mai mult de catre aliatul sau principal- si din ce in ce ma sigur pe sine-est: China.
Pentru locuitorii Europei Centrale, dominatia rusilor inseamna izolarea de ceea ce ei considerau a fi patria lor filozofica si culturala: Europa Occidentala si traditiile ei religioase crestine. Mai rau, insemna dominatia de catre un popor pe care central-europenii il considerau, deseori pe nedrept, ca inferior din punct de vedere cultural.
Chinezii, pentru care cuvantul "Rusia" inseamna "tara nesatula", erau dispretuitori chiar mai fatis. Desi initial ei contestasera numai pe tacute pretentiile Moscovei privid valabilitatea generala a modelului sovietic, la un deceniu de la revolutia comunista chineza ei au pus hotarat sub semnul intrebarii primatul ideologic al Moscovei si chiar au inceput sa-si exprime deschis dispretul traditional fata de barbarii cu care se invecinau la nord.