luni, 23 februarie 2009

Strania poveste a lui Benjamin Button

Sambata am fost la fim.
Asa pentru relaxare si din curiozitate ....Strania poveste a lui Benajim Button parea un film care iesea din tipar. Si obtinuse 13 nomilazari la Oscar.
Una peste alta filmul are cateva idei deosebite: durerea parintilor care isi pierd copiii in razboi , nefericirea (de la inceput) a lui Benjamin care se naste batran.
Pentru mine povestea de dragoste din film este o iubire perfecta. Presupune daruire si devotament si atunci cand personajele se imbolnavesc, imbatranesc sau intineresc....
Asa ca recomand acest film!

miercuri, 4 februarie 2009

Calatoria mea cu metroul


Miercuri, 04 februarie 2009

Nu stiu din ce considerente m-am apucat sa scriu despre calatoria mea zilnica cu metroul....In fine s-ar rezuma astfel:
-0ra 7-7.15 iau metroul de la Aparatorii Patriei cum e aproape de capat uneori prind loc jos; cu fiecare statie se umple tot mai mult incat la Unirii de-abia mai am loc sa respir; in fine cobor la Victoriei din primul metrou (dintr-un mare noroc eu schimb mai multe trenuri) si incerc sa fac corespondenta catre Basarab, (cred ca dupa Unirii, Victoriei e cea mai enervanta statie, scarile fiind si mai mici ), dupa aproximativ 10 minute ajung in statia Basarab in care astept mereu cel putin 6 minute sa vina al treilea si ultimul metrou. Si in final ajung la 1 Mai!
Aceasta e calatoria de dimineata!
Seara, dupa ora 18 problema mea ramane statia Victoriei, trenurile care vin deja pline din Pipera si in care nu reusesc mereu sa ma urc .
Am atasat o poza sugestiva pentru aglomeratia de la metrou!
Asa ca, rabdare in drumul nostru, pentru cei care calatoresc cu metroul!

marți, 3 februarie 2009

Insula Serpilor


Marti, 03 februarie 2009, ziua verdictului Curtii Internationale de la Haga in privinta delimitarii platoului continental in cadrul diferendului romano-ucrainean..
Rezumat de stiri: Curtea a recunoscut ca Insula Serpilor este o stanca si nu o insula ; asa cum a sustinut Romania.
-Romania a castigat cam 80% din presupusele rezerve de petrol si gaze naturale, fapt ce ne-ar asigura independenta energetica pentru 20 de ani!




Marturii despre Insula Serpilor

777 î.Hr.Scriitorul antic Arktinos din Milet menţioneaza "Insula albă" in lucrarea "Aithiopis" ("Aethiopidia"); este şi prima menţiune scrisă despre pământuri româneşti.


sec. VI î.Hr.Hecateu din Milet (istoric şi geograf grec, 540 - 470 î.Hr) in "Periodos Ges" ("Călătorie in jurul lumii") scrie că insula cea sfântă (Leuke) era situată in nord in faţă cu ţinutul celţilor.sec. VI î.Hr.

Poetul liric Pindar (518 - 438 i.Hr) spune in Nemeene, IV,49: "in Pont Achille are o insulă strălucitoare";

sec. IV î.Hr.Poetul tragic grec Euripide (480 - 406 I.Hr.) in Andromacha (v. 1249): vorbind de lăcaşul lui Achille , spune că "insula se află in interiorul Pontului Euxin". In Iphigenia in Taurida (v.435) aminteşte de "ţărmul cel alb şi frumoasa cursă a lui Achille din Pontul Euxin").


mijlocul sec. IV î.Hr.Geograful şi navigatorul Scylax din Caryanda in "Periplus": "Drumul in linie dreaptă de la Istru până la Criumetopon e de trei zile şi trei nopţi. Dacă ia insa cineva ţărmul, drumul e dublu, căci aici este un golf in care se află o insulă, deşeartă ce e drept, numită Leuce".


sec. III. Hr.Poetul si gramaticul alexandrin Lycophron in "Cassandra" (V, 189) arată că insula Leuce era situată in faţa gurilor fluviului Keltos (Istros).


sec I d.Hr.Strabon (63 î.Hr. - 19 d.Hr.), cel mai mare geograf, istoric şi etnograf antic, in celebra sa "Geographie", afirmă că in partea vestică a Pontului Euxin, "la cinci sute de stadii depărtare de revărsatul fluviului [Tyras -Nistru] se află in mare insula Leuce".


prima jumatate a sec. I d.Hr.Pomponius Mela, geograf, in "De situ Orbis" (II.7) scrie insula era "situată la revărsatul [fluviului] lui Borysthene" şi că era foarte mică.


sec. I d.Hr.Pliniu cel Bătrân - sub adevăratul sau nume, Caius Plinius Secundus - (23/24 - 96) istoric şi enciclopedist roman, in "Naturalis Hstoria" (IV.13.27, 93): "in faţa lui Borysthene se afla Leuce. Observaţiuni din zilele noastre o aşează la 140.000 de paşi de Borysthene , la 120.00 de Tyras şi la 50.00 de Peuce".


sec. I d.Hr.Claudius Ptolemaeus (90-168) matematician, astronom, astrolog, filosof si geograf grec in "Geographia" (III.10) localizează insula prea spre sud "Langă ţărmul amintit al Moesiei Inferioare se află insula Borysthenis şi [insula] Leuce a lui Achille".


sec. I d.Hr.Flavius Arrianus Nicomedensis - istoric, geograf şi comandant de armate - care a fost guvernator al Capadociei, a cercertat coastele Pontului Euxin de la Trapezunt la Sebastopolis (Dioscurias); rezultatele le-a trimis impăratului Hadrian, sub forma unei scrieri, "Periplus Ponti Euxini"; In partea a III-a, el descrie aşezarea insulei: "daca din dreptul acestei guri "Psilon a Istrului" - Gura Chiliei] pluteşti cu vântul de nord spre largul mării, iţi stă inainte o insulă pe care o numesc unii Insula lui Achille, altii ii spun Leuce".


sec. II d.Hr.Dionysos-Periegetul in "Orbis Descriptio" aşează insula mai la nord decât este in realitate.


sec. II d.Hr.Filosoful grec Maximus din Tyr in "Laconica" (XIX.6.11) "La gura Istrului se afla in Pontul Euxin o insulă, cu numele Leuce".


sec. VI Iordanes, în "De Getarum sive Gothorum origine et rebus gestis" ("despre originea şi faătele goţilor"), face referiri la insula Leuce.


sec. VI Stephan din Bizanţ, in al său "Lexicon" de nume de popoare, menţionează ca "există o insulă a lui Ahille. Unii ii spun Leuce".
sec. XIIPoetul bazantin Tzetzes, in "Chiliade", localiza insula Leuce lângă ţărmul pontic al Moesiei.

luni, 2 februarie 2009

Omagiu Conducatorului Iubit....schita a cultului personalitatii in Romania


Pe 26 s-ar fi implinit 91 de ani de la nasterea lui Nicolae Ceausescu. Prilej folosit de mass-media pentru a prezenta "evocari" din Epoca de Aur si pentru nostalgicii comunismului de a merge la mormantul din Ghencea.
Dar cum scopul acestui material nu este de a face o analiza a regimului Ceausescu nu voi intra in detalii. Cred ca sugestiva pentru megalomania sa este imaginea presedintelui cu sceptru. Izvoarele cultului personalitatii sunt insa mult mai adanci. Primul regim autoritar din Romania secolului al XX-lea a fost cel al lui Carol al II-lea. Constitutia lui Carol al II-lea vorbea despre obligatiile cetatenilor nu despre drepturile lor, se introducea delictul politic sub amenintarea pedepsei cu moartea, principiul separarii puterilor in stat era abolit, regele atrbuindu-si puterea executiva si legislativa; partidele istorice au fost desfiintate si s-a format Frontul Renasterii Nationale care a numarat in 1939, 3.5 milioane de membri. Ca o paralela si P.C.R avea in anii 80 aproximativ 4 milioane de membri. Chiar daca regimul lui Carol al II-lea a avut mai degraba caracteristic un misionarism monarhic doritor de pace interna si armonie sociala el a pus bazele cultului personalitatii in Romania. Acest inceput a fost continuat de Horia Sima si Ion Antonescu. Horia Sima este prezentat in presa vremii drept ''ales al Domnului....cel fixat in veac pentru a lua in maini destinul nostru si al repune in istorie''. Un asemenea cult il intrecea pe al lui Ion Antonescu, care chiar daca s-a autointitulat Conducator si vorbea despre el la persoana a treiainu s-a considerat decat un soldat in slujba tarii sale. Elemente de la legionari dar si de la Ion Antonescu vor fi preluate de comunisti pentru a le spori legitimitatea. Acesta este insa subiectului unui articol viitor.
Anul 1938 a intrerupt cursul democratiei romanesti, care asa imperfecta cum a fost din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza nu a derapat in autoritarism. Din 1938, fiecare nou regim politic s-a impus printr-o lovitura de stat: in 1938 Carol; in 1940 Antonescu;in 1944 regele Mihai,in 1947 Partidul Comunist.
Fiecare nou regim si-a justificat venirea prin pacatele Romaniei vechi si a promis sa le indrepte dar fiecare dintre aceste regimuri succesive a introdus institutii si mai autoritare pana ce cu ultimul venit, autoritarismul a atins pragul totalitarismului.