vineri, 13 decembrie 2013

Relatii romano-americane-prefata


RELATIILE ROMANO-AMERICANE
(1996-2002)

           

Studierea relatiilor romano-americane incepe sa capete si in Romania o atentie sporita. Aceasta tema nu a fost studiata multa vreme motiv pentru care explica carenta lucrarilor bibliografice referitoare la subiectul abordat. Motivele tin in special de factorul politic, facand aici referire la regimul politic existent in Roamnia inainte de 1989. Presiunea ideological exercitata asupra inelectualitatii romanesti, cenzura precum si faptul ca S.U.A. erau considerate dusman al statului roman-atitudine care face parte dintr-un cadru mai larg ce s-ar defini prin decadenta capitalismului si inflorirea sistemului socialist- corelat cu faptul ca tara noastra era parte integranta a blocului communist explica motivele care faceau subiectul greu de abordat altfel decat incadrat in tiparul rigid de analiza communist. In consecinta nu a fost posibila aparitia unor studii pertinente in Romania comunista referitoare la relatiile romano-americane.
            Revolutia din decembrie 1989 a schimbat aceasta situatie prin faptul ca Romania si-a schimbat orientarea in politica externa, avand ca una din prioritati la momentul respective integrarea in structurile euro-atlantice. Relatia cu Statele Unite, cunoaste in acest context o revigorare dupa mai multi ani de tensiune.
Consider ca toate guvernele care s-au succedatla guvernare inca din 1990 au stabilit ca dezvoltarea relatiei cu Statele Unite este un obiectiv deosebit in cadrul programului lor de guvernare. Ca urmare a acestui fapt Romania si-a concentrate atentia in aceasta directie reusind sa incheie tratate importante in vederea atingerii obiectivului propus .

In acest nou context studierea relatiilor romano-americane nu poate lasa indiferenti nici specialisti dar nici cercurile guvernamentale.