sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Despre meseria de profesor

Zilele trecute o frenezie a cuprins mass-media din Romania.
Subiectul-bugetul de stat si impartirea banilor pentru diferite domenii. Din toate discutiile cel mai mult m-a interesat bugetul pentru educatie si implicit majorarile de salarii promise in campania electorala si aprobate prin lege. Ca fost profesor am fost mereu alaturi de fostii mei colegi in disputa legata de maririle de salarii: daca merita sau nu maririle promise. Rupta de acest mediu, pastrand legatura doar cu cateva colege nu stiu reactia profesorilor la discutiile care au avut loc saptamana trecuta.
Uneori in drumurile mele ma intalnesc cu fostii mei elevi care ma striga: ''Doamna! Doamna!"si imi povestesc despre viata lor de acum. Aceste simple intalniri imi aduc foarte multe bucurii.

Secolul XXI-lume unipolara....multipolara


Sfarsitul comunismului in Europa si URSS si a sistemului bipolaritatii bazat pe competitia Est-Vest, U.R.S.S-S.U.A., pierderea statutului de superputere a U.R.S.S a dus la transformarea lumii intr-o lume unipolara cu o singura putere S.U.A numita nu de putine ori ''jandarmul mondial". Analistii politici americani cred ca tara lor va avea acest statut timp de o generatie (20-25 de ani). Pe parcursul acestor discutii a intervenit criza financiara care micsoreaza si mai mult acest termen. Analistii economici cred ca suprematia economica a S.U.A care dureaza de la inceputul secolului al-XX-lea va inceta in jurul anului 2020.
In privinta viitorului au fost propuse mai multe modele:
-bipolar , S.U.A si Rusia, ultima dispune de intindere, resurse, membru al Consilului de Securitate, beneficii care ii permit o revenire ca superputere;
- tripolar, S.U.A, Rusia si China, ultima avand atat atuurile Rusiei cat si un dinamism economic iesit din comun. In anul 2008 , China a reusit sa devina a treia economie a lumii, devansand Germania, se estimeaza ca in 2009 va intrece si Japonia iar intre 2010-2020 va inlocui S.U.A devenind tara cu cel mai mare popor si cea mai performata economie.
Referitor la ascensiunea Chinei a aparut in Romania cartea '' Cand China va invinge" scrisa de Stephane Marchand care incearca sa demonstreze ca acest stat se pregateste sa devina si o superputere miltara prin achizitiile de arme si tehnologie militara importate din Rusia si odata apogeul inarmarii atins va schimba echilibrul de forte in Asia si in final in toata planeta. Prin crestere economica si succesul organizarii olimpiadei de la Beijing anul 2008 si poate fi considerat inceputul suprematiei chineze.
Personal modelul tripolaritatii mi se pare cel mai viabil desi depinde si de Rusia , de modul cum va sti sa gestioneze resursele, relatiile diplomatice, si in final sa isi dezvolte economia.
-modelul pentapolar: (S.U.A, Rusia , China) la care se adauga Germania si Japonia, tari foarte dezvoltate economic dar cu deficit militar;
-modelul cu mai multi actori care cuprinde in functie de resurse pe langa tarile enumerate si : Brazilia, India, Indonezia, Arabia Saudita.
Un alt model este cel in care jocurile regionale vor avea un rol important:
-primul model il constituie blocul S.U.A.-Rusia- Uniunea Europeana cu rol dominant in lume
-al doilea model -NAFTA cu pionul S.U.A-Uniunea Europeana (cu axa Germania-Franta-Marea Britanie) si Asia pacific (cu actorii Japonia, Coreea de Sud, China, Australia, Indonezia).
Acest ultim model este mai previzibil datorita translatarii sferei de interes mondial dinspre zona Atlanticului care a dominat timp de cinci secole spre zona Asia-Pacific cea mai dinamica din punct de vedere economic si nu numai.

duminică, 25 ianuarie 2009

Criza economica din Romania si...... Petru cel Mare


Subiectul crizei economice a cuprins toata mass-media. Pentru toti a devenit evident ca fenomenul se face simtit si in Romania. Este suficient sa ne amintim nivelul de trai din anii trecuti si puterea noastra de cumparare din 2007, de exemplu. Diferitii experti in economie au scris ca a doua criza a acestui an, criza gazului rusesc va inrautati si mai mult situatia financiara a Romaniei prin cresterea preturilor. In timpul acestei crize, presedintele Traian Basescu l-a sunat pe adevaratul conducator al Federatiei Ruse, premierul , Vladimir Putin. Premier, care in 2008 l-a desemnat ca succesor pe Medvedev si a promis ca isi va pastra influenta asupra vietii politice. Vladimir Putin a avut mereu o mare adimiratie pentru tarul Petru cel Mare. In 1991 atunci cand in cabinetele din Sankt Petersburg in birourile functionarilor atarnau portretele lui Eltan care le inlocuisera pe cele ale lui Lenin si Kirov, Putin si-a comandat portretul lui Petru. I s-au adus doua portrete, un portret romantic, reprezentandu-l pe tanarul Petru, cu carlionti, avantat pe timpurile marii ambasade, al doilea pe care Putin l-a si ales, era o gravura, unul din ultimele portrete ale lui Petru I.
Portretul din acei ani, in care lui Petru ii reuseau cel mai bine reformele. Tocmai atunci, dupa incheiera nefericitului mars prusac si a razboiului nordului, Petru a pus bazele Imperiului Rus.
Convorbirea dintre Traian Basescu si Vladimir Putin a ramas secreta. Ramane insa cunoscuta pentru toata lumea nostalgia lui Putin dupa U.R.S.S. si dupa influenta acesteia in Sud- Estul Europei. Prin gesturile sale Rusia a tinut sa demonstreze ca mai are ceva de spus in aceasta zona. Sau cum ar fi spus Petru cel Mare in Testament :
VIII." A se intinde neincetat catre Nord pe marginea Marii Baltice si catre Sud pe marginea Marii Negre.
IX. A se apropia cat s-ar putea mai mult de Constantinopol si de India, ca acel ca va stapani acolo va fi cel adevarat stapanitor al Lumii.
Deci trebuie a deschide necurmat razboaie, cand cu Turcia, cand cu Persia, a face arsenale pe Marea Neagra pentru a lucra la corabii.
A pune cate putina stapanire pe aceasta mare cum si pe Marea Baltica, acestea fiind doua pozitii trebuitoare la izbanda intreprinderii noastre."

vineri, 16 ianuarie 2009

Nostalgie



Nostalgia e un sentiment ciudat care imi da fiorii. Fiecare dintre noi este cuprins cateodata de nostalgie....Parca intamplarile trecute traiesc inca in viitorul nostru. Sau poate nostalgia este cea care ne poate scoate din prezent. Preferam sa ne amintim de trecutul care ni se pare luminos decat sa traim in prezent. Sau poate ca firea mea este cea care isi aduce aminte doar de momentele frumoase.

luni, 5 ianuarie 2009

Controlul natalitatii in timpul regimului comunist

La sfarsitul fiecarui an iar in ultima vreme chiar mai des vorbim despre victimele comunismului.Subiectul a devenit la moda. Dar dintr-un anumit sentiment, foarte rar se vorbeste despre femeile care au murit in timpul regimului comunist din cauza unor intreruperi de sarcina efectuate in conditii improprii. Eram copil in acel timp si imi amintesc ca auzeam des ca a mai murit o femeie.
Ana Blandiana a publicat in 1984 u n poem in care critica strategiile aplicate de regim in domeniul politicii demografice:Cruciada copiilor
,,Un intreg popor
Nenascut inca,
Dar condamnat la nastere
Incolonat inainte de nastere
Foetus langa foetus
Un intreg popor
Care nu vede, n-aude, nu intelege
Dar inainteaza
Prin trupuri zvarcolite de femei,
Prin sange de mame
Neintrebate.''
In cei 23 de ani cat a fost in vigoare legea impotriva avorturilor a provocat moartea unui numar de peste 10000 de femei.
Numarul de decese printre femeile Romaniei prin aplicarea legii impotriva avorturilor este cea mai puternica acuzatie de lipsa de umanism care poate fi adusa regimului Ceausescu.

joi, 1 ianuarie 2009

Revelion in Piata Revolutiei

S-a intamplat intocmai asa...In goana mea din ultimul timp nu am reusit sa imi aranjez unde imi voi petrece revelionul. Ati incercat sa gasiti vreodata un club, pub, ceva inainte de Revelion? Eu am incercat sunand prin diferite locuri si prieteni, fara sperante insa...In fata alegerii de a sta acasa am luat hotararea de a merge cu prietenele la concertele organizate de Primarie.Primul popas -Piata Constitutiei. Am ajuns in timpul concertului trupei Voltaj.La un moment dat solistul a spus: ma bucur ca mai este cineva in tricou ca mine! Trebuie sa recunosc ca in ciuda camuflajului meu pregatit special pentru cateva ore in frig intepator, am fost recunoscuta de cativa prieteni.
Deoarece vroiam sa o vedem pe Loredana am plecat in Piata Revolutiei.Am ajuns in jurul orei 11.30. si tot la un concert Voltaj! Cred ca gerul m-a facut sa dansez in ritm cu prietenii mei. Cu 10 minute inainte de sfarsitul anului ne-am retras langa un colt al cladirii Bibliotecii Centrale pregatindu-ne sa vedem artificiile. Nu am crezut niciodata ca te poti simti atat de bine in Piata numarand impreuna cu alti oameni minutele , ciocnind pahare de sampanie si urmarind artificiile.Focurile de artificii care in acest an au fost speciale! si fac aceasta apreciere vazand multe concerte. Concertul Loredanei acompaniata de trupa Agurida a facut toata lumea sa danseze. Loredana are un talent in a alterna melodiile: cantecele de pe coloana sonora a filmelor Inima de Tigan si Regina cu sarbe oltenesti si cantece moldovenesti.
Intr-un cuvant o petrecere nemaipomenita!